Chokladfudgetårtan
Ingredienser
150 gram smör |
2 st ägg |
2,5 dl strösocker |
1 tsk vaniljsocker |
1 msk kaffe, kallt |
1,5 dl vetemjöl |
0,5 dl kakao |
1 tsk bakpulver |
Fudge | ||
1,5 dl vispgrädde | ||
1,5 dl strösocker | ||
2 msk ljus sirap | ||
100 gram mörk choklad, (gärna 70 proc kakaohalt | ||
75 gram smör, rumstempererat | ||
Garnering |
||
1 msk kakao |
Tillagning
ca 10 bitar1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Smält smöret och låt det svalna. Vispa ihop ägg, socker och vaniljsocker. Tillsätt kaffet. Sikta i mjöl, kakao och bakpulver. Rör i det smälta smöret.
3. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen ca 20 minuter. Låt kakan svalna i formen.
4. Blanda grädde, socker, sirap och choklad i en kastrull. Låt koka under omrörning några minuter till en tjock och blank smet. Ta kastrullen från plattan och rör i smöret. Häll smeten på chokladbotten och låt kakan kallna.
5. Pudra över kakao.
Tips: Servera med en klick lättvispad grädde, glass och färska bär eller en fräsch och syrlig fruktsallad.
Kommentarer
Postat av: sofia
oh va gott :)
Trackback